e یا فریمور چیست؟ (علل نیاز به آپدیت سفت افزار)

فریمور چیست؟

فریمور (firmware) که با عنوان سفت افزار یا ثابت افزار نیز شناخته می‌شود، برنامه‌ای است که روی حافظه غیرفرار یک دستگاه سخت‌ افزاری نوشته می‌شود. حافظه غیرفرار، شکلی از حافظه با دسترسی تصادفی ثابت است که در آن هنگام خاموش شدن یک دستگاه سخت افزاری یا از دست دادن منبع تغذیه خارجی، محتوا ذخیره می‌شود. سفت‌افزار در حین ساخت دستگاه مستقیماً روی یک قطعه سخت ‌افزار نصب می‌شود. فریمور برای اجرای برنامه‌های کاربر بر روی دستگاه استفاده می‌شود و می‌توان آن را نرم افزاری در نظر گرفت که سخت افزار را قادر به کار کردن می‌کند.

اهمیت فریمور

اهمیت فریمور چیست؟

اغلب دستگاه‌های هوشمند و سخت افزارها دارای فریمور هستند. فریمور نقش مهمی در نحوه ارتباط هر جزء از سخت افزار با یکدیگر، کنترل عملکردهای خاص، جمع آوری داده‌ها و فرستادن آن به نرم افزار یا ارسال آن در اینترنت ایفا می‌کند.

Firmware به دلایل مختلفی حائز اهمیت است: ثبات، امنیت، عملکرد، سازگاری و کنترل دستگاه.

  • یک سفت ‌افزار تضمین می‌کند که دستگاه یا هر جزء یک محصول قابل نظارت و کنترل است؛ به عنوان مثال، یک سنسور دما یا سنسور حرکت را در نظر بگیرید. اگر سفت افزاری برای کنترل این سنسور نداشته باشید، نمی‌توانید داده‌ها را از محیط جمع ‌آوری کنید.
  • داشتن یک فریمور پایدار ضرورت دارد تا مطمئن شوید دستگاه شما به خرابی‌های ناگهانی یا مشکلاتی که تجربه کاربر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، دچار نمی‌شود. به عنوان مثال اگر یک حسگر حرکت اینترنت اشیا فاقد فریمور باثبات باشد، نمی‌تواند اطلاعات قابل اعتمادی به کاربر ارسال نماید و او را از حرکات مشکوک در اطراف خانه‌اش مطلع سازد.
  • یکی دیگر از دلایل نصب سفت افزار در دستگاه به عملکرد آن مربوط می‌شود. فریمور به دستگاه اجازه می‌دهد تا به درستی کار کند، داده‌ها را ذخیره نماید و به راحتی با سایر دستگاه‌ها ارتباط برقرار کند.
  • همچنین سفت افزار امکان ارتباط یا ادغام با دستگاه‌های جدیدی که وارد بازار می‌شوند و همچنین برنامه‌ها و نرم‌افزارهای روز را فراهم می‌کند.

انواع فریمور

انواع مختلفی از فریمور وجود دارد اما به طور کلی می‌توان همه فریمورها را بر اساس سطح یکپارچگی سخت ‌افزار به سه دسته طبقه بندی کرد.

فریمور سطح پایین:

سفت افزار سطح پایین جزء ذاتی سخت افزار دستگاه در نظر گرفته می‌شود. این نوع سفت افزار اغلب بر روی تراشه‌های غیر فرار و فقط خواندنی مانند: ROM ذخیره می‌شود و بنابراین نمی‌توان آن را بازنویسی یا به روز کرد. دستگاه‌های حاوی فریمور سطح پایین دارای حافظه قابل برنامه ریزی یکبار مصرف هستند.

فریمور سطح بالا:

فریمور سطح بالا اجازه به روز رسانی را می‌دهد و به طور کلی پیچیده تر از فریمور سطح پایین است. در یک کامپیوتر، فریمور سطح بالا بر روی تراشه‌های حافظه فلش قرار دارد.

فریمور زیرسیستم:

فریمور زیرسیستم اغلب به عنوان بخشی از یک سیستم تعبیه شده ارائه می‌شود. در واقع این نوع فریمورها دستگاه‌های نیمه مستقلی هستند که بخشی از یک سیستم گسترده‌تر محسوب می‌شوند. این نوع فریمور قابل بروزرسانی بوده و پیچیده‌تر از سفت افزارهای سطح پایین است. فریمور زیر سیستم در واحدهای پردازش مرکزی (CPU)، تراشه‌های فلش و واحدهای نمایشگر کریستال مایع (LCD) تعبیه شده است.

فریمور چیست

کاربرد سفت افزار

سفت‌افزار در طیف وسیعی از لوازم و دستگاه‌های جانبی به کار می رود. برخی از رایج‌ترین کاربردهای سفت افزار شامل موارد زیر است:

فریمور مودم:

یکی از رایج‌ترین و مهم‌ترین کاربردهای سفت افزار، استفاده از آن در مودم‌ها و روترها است. همه کارهایی که مودم انجام می‌دهد، از طریق یک رابط به نام فریمور صورت می‌گیرد. در واقع فریمور مودم در نقش یک راه ارتباطی میان شما (کاربر) و دستگاه مودم عمل می‌کند و به شما امکان می‌دهد به تنظیمات مودم خود دسترسی داشته باشید و آن‌ها را تغییر دهید.

کامپیوتر شخصی:

سفت‌افزار یک کامپیوتر شخصی روی یک تراشه حافظه کوچک روی مادربورد رایانه تعبیه شده است. لوازم جانبی کامپیوتر مانند: کارت ویدیو و کارت گرافیک نیز حاوی سفت افزار هستند.

دستگاه‌های ذخیره سازی:

درایوهای USB ، هارد درایوها و سایر دستگاه‌های ذخیره‌ سازی قابل حمل دارای فریمور هستند که باعث می‌شود بتوانند با رایانه کار کنند.

آپدیت فریمور چیست؟

به ‌روزرسانی فریمور شامل فرآیند ارتقای سفت افزار نصب ‌شده روی دستگاه با تغییر کد آن است. به‌ روزرسانی‌های سفت افزار شامل کدهایی است که به سخت‌ افزار می‌گوید چگونه به شیوه‌ای جدید یا اصلاح ‌شده رفتار کند. به‌ روزرسانی‌های سفت افزار معمولاً توسط سازنده دستگاه عرضه شده و برای رفع اشکال‌ها، بهبود عملکرد، افزایش امنیت و معرفی ویژگی‌های جدید طراحی می‌شوند.

نحوه به ‌روزرسانی سفت افزار به دستگاه بستگی دارد و به‌ روزرسانی‌ها را می‌توان از طریق کانال‌های مختلفی از جمله از طریق وای ‌فای، اتصالات USB یا از طریق نرم‌افزار کامپیوتری ارائه‌ شده توسط سازنده انجام داد.

برخی از مودم‌های متصل به اینترنت به طور مرتب فریمور جدید را جستجو می‌کنند و به طور خودکار آن را دانلود و نصب می‌نمایند. اما برخی از مدل‌های مودم از کاربر می‌خواهند برای دانلود و نصب دستی به روز رسانی سفت افزار به وب سایت سازنده مراجعه کند. سازندگان به‌طور منظم این به‌ روزرسانی‌ها را منتشر می‌کنند.

آپدیت فریمور

اهمیت آپدیت سفت افزار مودم

آپدیت منظم و صحیح فریمور مودم اهمیت بسیاری دارد. در واقع هدف اصلی از آپدیت فریمور مودم، افزایش سرعت، بهبود عملکرد و تقویت امنیت آن است.

ارتقاء دستگاه بدون نیاز به ارتقاء سخت افزار:

آپدیت‌های فریمور بدون نیاز به ارتقاء خود سخت افزار، دستگاه‌ها را با دستورالعمل‌های عملیاتی اضافی به‌ روزرسانی می‌کنند.

بهبود امنیت:

به ‌روزرسانی‌های سفت افزار اغلب شامل وصله‌های امنیتی (security patches) هستند که آسیب‌ پذیری‌ها را برطرف می‌نمایند و از مودم شما در برابر تهدیدات سایبری بالقوه محافظت می‌کنند. این بدان معناست که مودم شما می‌تواند خطاها یا مشکلات امنیتی را شناسایی کند و از آن‌ها جلوگیری کند. به روز نکردن فریمور، دستگاه‌تان را در معرض حملات سایبری قرار می‌دهد و داده‌های شخصی شما (مانند: اطلاعات حساب بانکی، رمزهای حساب‌های کاربری آنلاین و ایمیل‌ها و …) را به خطر می‌اندازد.

بهره‌مندی از جدیدترین ویژگی‌ها:

به ‌روزرسانی‌های سفت افزار به کاربران امکان می‌دهد از جدیدترین ویژگی‌هایی که به مودم شما اضافه شده‌ لذت ببرند و در نتیجه، تجربه کاربری را بهبود می‌بخشد.

بهبود عملکرد سفت‌ افزار:

به ‌روزرسانی‌های سفت افزار، عملکرد آن را بهبود می‌بخشد و سرعت پردازش اطلاعات و اجرای دستورالعمل‌ها را افزایش می‌دهد.

رفع مشکلات:

ممکن است یک به ‌روزرسانی سفت افزار به رفع مشکلات و باگ‌هایی که به دلیل به ‌روزرسانی‌های متعدد نرم‌ افزار ایجاد شده‌اند، کمک کند.

اطمینان ازعملکرد مطلوب تمام اجزا:

به‌ روزرسانی‌های سفت افزار به همه اجزای جانبی اجازه می‌دهند هماهنگ کار کنند. این امر، تأخیر را به حداقل می‌رساند و دستگاه را قادر می‌سازد تا عملکرد بهتری داشته باشد.

حرف آخر

سفت ‌افزار یک میکروکد یا برنامه است که در حافظه دستگاه‌های سخت ‌افزاری تعبیه شده است تا به آن‌ها کمک کند به خوبی کار کنند. سفت‌ افزار دستورالعمل‌هایی را ارائه می‌دهد که به سخت‌ افزار برای راه ‌اندازی، برقراری ارتباط با دستگاه‌ها و انجام کارهای اساسی کمک می‌کند.

فریمور در دستگاه‌های بسیاری تعبیه می‌شود که پرکاربردترین آنها مودم است. فریمور مودم باید به طور منظم بروزرسانی شود. این کار برای تقویت امنیت، افزایش سرعت پردازش اطلاعات توسط دستگاه و اضافه شدن ویژگی‌های جدید به آن اهمیت بسیاری دارد. همچنین آپدیت فریمور مودم می‌تواند اغلب باگ‌های مودم و اختلالات سیستمی را برطرف سازد. مطمئن‌ترین روش برای آپدیت سفت افزار مودم، مراجعه به سایت سازنده دستگاه و دانلود نسخه آپدیت شده است. توجه داشته باشید که آپدیت سفت افزار تا انتها با موفقیت انجام شود؛ در غیر اینصورت مودم قادر به شناسایی فریمور نخواهد بود و این به معنای مختل شدن عملکرد مودم شماست.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *