اینترنت 6G چیست؟

اینترنت نسل ششم یا 6g  قرار است جانشین فناوری سلولی 5G شود. در مقالات گذشته درباره اینکه آیا گوشی 5g ارزش خرید دارد یا خیر صحبت کرده‌ایم. شبکه‌های  6G می‌توانند از فرکانس‌های بالاتری نسبت به شبکه‌های 5G استفاده کنند و ظرفیت بسیار بالاتر و تأخیر بسیار کمتری را ارائه دهند. به گفته مقالات تحقیقاتی و کارشناسان ارتباطات راه دور، 6G از فناوری استفاده می‌کند که در اصل برای تلفن‌های همراه طراحی شده بود و کاربردهای بسیار گسترده‌تری نسبت به فناوری‌های نسل‌های قبل دارد.

توجه به این نکته ضروری است که 6G هنوز یک فناوری کارآمد نیست. در حالی که برخی از فروشندگان در حال سرمایه گذاری بر روی این استاندارد نسل بعدی بی سیم هستند، اما تا طراحی و ساخت محصولات شبکه مجهز به فناوری 6G فاصله زیادی داریم.

اینترنت 6G

مزایا و ویژگی‌های 6G

اگرچه 6G هنوز در مراحل اولیه توسعه خود است، چندین ویژگی کلیدی توسط محققان و کارشناسان پیشنهاد شده است. موارد زیر، برجسته‌ترین ویژگی‌های اینترنت 6G هستند.

نرخ داده فوق العاده بالا:

یکی از اهداف اولیه 6G  دستیابی به نرخ داده بی سابقه است. پیش‌بینی می‌شود که شبکه‌های 6G  قادر به ارائه سرعت تا ترابیت بر ثانیه (Tbps)، پخش یکپارچه محتوای با کیفیت بالا و پشتیبانی از فناوری‌های نوظهور مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) باشند.

تأخیر بسیار کم:

یکی دیگر از جنبه‌های قابل توجه 6G  تأخیر بسیار کم آن است؛ تأخیر به مدت زمانی که طول می‌کشد تا داده‌ها از یک نقطه به نقطه دیگر در شبکه منتقل شوند، اشاره دارد. انتظار می‌رود که تأخیر در 6G به میلی ثانیه و حتی میکروثانیه کاهش یابد.

بنابراین 6G  برنامه‌های بلادرنگی را فعال می‌کند که به زمان پاسخگویی آنی نیاز دارند. این ویژگی خصوصا برای کاربردهایی مانند وسایل نقلیه خودران، جراحی از راه دور و اتوماسیون صنعتی مفید خواهد بود.

اتصال عظیم (Massive Connectivity):

از آنجایی که اینترنت اشیا (IoT) به رشد تصاعدی ادامه می‌دهد، هدف 6G ارائه اتصال گسترده برای پشتیبانی از میلیاردها دستگاهی است که در آینده متصل خواهند شد. بنابراین 6G  پیشرفت‌هایی در معماری شبکه، استفاده از طیف و ارتباط دستگاه به دستگاه ارائه می‌دهد و اتصال یکپارچه را برای طیف گسترده‌ای از برنامه‌های اینترنت اشیاء تضمین می‌کند.

بهره وری انرژی:

با توجه به اهمیت فزاینده انرژی پایدار انتظار می‌رود اینترنت 6G  بهره وری انرژی را در اولویت قرار دهد. با بهینه‌سازی زیرساخت‌های شبکه و اجرای تکنیک‌های مدیریت هوشمند انرژی، هدف شبکه‌های 6G  کاهش مصرف انرژی و در عین حال ارائه اتصال با کارایی بالا خواهد بود.

اینترنت 6G

یکپارچه سازی هوش مصنوعی:

انتظار می‌رود هوش مصنوعی (AI) نقش مهمی در شبکه های 6G ایفا کند. اینترنت 6g با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی و تکنیک‌های یادگیری ماشین می‌تواند مدیریت هوشمند شبکه، تخصیص منابع و بهینه ‌سازی را امکان پذیر سازد. این ادغام هوش مصنوعی، عملکرد و کارایی کلی شبکه را افزایش می‌دهد.

معایب اینترنت نسل ششم 6G

موارد زیر، معایب احتمالی اینترنت 6G هستند.

هزینه‌های زیرساخت:

استقرار شبکه 6G در سطح گسترده به سرمایه گذاری قابل توجهی در توسعه زیرساخت‌ها از جمله برج‌های جدید، آنتن‌ها و کابل‌های فیبر نوری نیاز دارد. این هزینه ممکن است در نهایت از طریق تعیین قیمت‌های بالاتر برای دسترسی به شبکه و دستگاه‌ها از مصرف کنندگان دریافت شود.

مصرف انرژی:

افزایش ظرفیت شبکه و سرعت 6G احتمالاً منجر به مصرف انرژی بیشتر می‌شود. این مسئله، نگرانی‌ها را در مورد اثرات زیست‌ محیطی این فناوری و نیاز آن به راه‌ حل‌های پایدار برای تأمین انرژی شبکه را افزایش می‌دهد.

نگرانی‌های سلامتی:

در حالی که هنوز شواهد قطعی وجود ندارد اما برخی کارشناسان و صاحب‌نظران در مورد خطرات بالقوه سلامتی مرتبط با قرارگیری در معرض فرکانس‌های رادیویی بالاتر مورد استفاده در 6G  ابراز نگرانی می‌کنند.

ملاحظات اخلاقی:

مانند هر فناوری جدید، پذیرش گسترده 6G مستلزم بررسی دقیق پیامدهای اخلاقی آن است. مسائل مربوط به حریم خصوصی، سوء استفاده احتمالی از داده‌ها و شکاف دیجیتالی از مهم‌ترین مواردی هستند که باید برای اطمینان از استقرار مسئولانه و عادلانه 6G  مورد توجه قرار گیرند.

عدم قطعیت‌ها و تأخیرها:

فناوری 6G  هنوز در حال توسعه است و شکل نهایی و اجرای آن در معرض تغییر می‌باشد. ممکن است پیش از رسیدن 6G به پتانسیل کامل خود، چالش‌ها و تأخیرهای غیرمنتظره‌ای وجود داشته باشد که پیش بینی تأثیر دقیق آن را دشوار می‌سازد.

کاربردهای اینترنت 6G  چیست؟

کاربردهای بالقوه اینترنت 6G  بسیار گسترده بوده و هنوز در حال بررسی است. برخی از کاربردهای بالقوه آن عبارتند از:

سرعت فوق‌العاده بالا – کنفرانس ویدیویی هولوگرافی بی‌درنگ:

سرعت‌های فوق ‌العاده 6G  کنفرانس ویدئویی هولوگرافیک بلادرنگ را امکان‌پذیر می‌سازد؛ به طوری که احساس می‌کنید واقعاً در یک اتاق با شخص دیگر در حال گفتگو هستید. این یک پیشرفت بزرگ برای مشاغل و افرادی خواهد بود که نیاز به همکاری از راه دور دارند.

تجربه واقعیت مجازی VR با کیفیت فوق العاده بالا:

سرعت‌های فوق العاده بالا و تأخیر کم 6G، تجربه واقعیت مجازی با کیفیت فوق العاده بالا (VR) را امکان پذیر می‌کند. این ویژگی به کاربران اجازه می‌دهد تا خود را در دنیاهای مجازی غوطه ور کنند که از دنیای واقعی قابل تشخیص نیستند.

ماشین‌های خودران:

تأخیر بسیار کم اینترنت 6G  برای عملکرد ایمن ماشین‌های خودران ضروری است. 6G به خودروهای خودران اجازه می‌دهد تا با یکدیگر و با زیرساخت‌ها به صورت لحظه‌ای ارتباط برقرار کنند. این قابلیت به آنها کمک می‌کند تا از تصادفات جلوگیری کنند و تصمیمات بهتری بگیرند.

جراحی از راه دور:

تأخیر کم و پهنای باند بالای 6G  امکان جراحی از راه دور را فراهم می‌کند؛ جایی که جراح می‌تواند بیمار را از یک فاصله راه دور عمل کند. جراحی از راه دور، یک پیشرفت بزرگ برای مراقبت‌های بهداشتی خواهد بود زیرا به جراحان این امکان را می‌دهد تا به بیماران در مناطق دور افتاده یا کسانی که قادر به مراجعه به بیمارستان مورد نظر نیستند، خدمات ارائه دهند.

اینترنت اشیاء صنعتی:

ظرفیت عظیم 6G به استقرار گسترده دستگاه‌های متصل در محیط های صنعتی کمک می‌کند. این کار، امکان اتوماسیون کارخانه‌ها و سایر فرآیندهای صنعتی را فراهم می‌کند که منجر به افزایش کارایی و بهره وری خواهد شد.

اینترنت 6G چه زمانی در دسترس خواهد بود؟

در حالی که پیش بینی یک جدول زمانی دقیق برای عرضه 6G دشوار است اما فعالیت‌های تحقیق و توسعه (R&D) 6G  به طور جدی در سال ۲۰۲۰ استارت زده شد. انتظار می‌رود که استقرار تجاری آن در اواخر دهه ۲۰۲۰ یا اوایل دهه ۲۰۳۰ آغاز شود. 6G  به توسعه فناوری‌های پیشرفته ارتباطات سیار مانند: شبکه‌های داده شناختی و بسیار ایمن نیاز دارد. همچنین نیاز به گسترش پهنای باند طیفی دارد که به مراتب سریع‌تر از 5G است.

در حال حاضر چین یک ماهواره آزمایشی 6G مجهز به سیستم تراهرتز به فضا پرتاب کرده است. غول‌های فناوری Huawei Technologies و China Global نیز گزارش‌هایی مبنی بر پرتاب‌ ماهواره‌های 6G در سال ۲۰۲۱  ارائه دادند.

با این حال، توجه به این نکته مهم است که قبل از اینکه 6G به واقعیت تبدیل شود، هنوز مستلزم تحقیقات گسترده و تلاش‌های استانداردسازی برای رفع چالش‌های موجود است. برخی از چالش‌ها عبارتند از:

  • دستگاه‌های موجود که ممکن است با شبکه سازگار نباشند.
  • نیاز به ارتقای فناوری موجود در صنایعی مانند مراقبت‌های بهداشتی و تولید
  • عقب ‌نشینی افرادی که مخالف ادغام هوش مصنوعی هستند.

علاوه بر این، یکی از زمینه‌های نگرانی، مقررات امنیتی و حریم خصوصی است. افزایش برنامه‌های هوش مصنوعی و واقعیت مجازی ممکن است برخی از کاربران را در مورد سپردن اطلاعات حساس خود به دستگاه‌هایی که می‌توانند به تنهایی تصمیم بگیرند، مردد و مضطرب سازد.

جمع بندی

در سال‌های اخیر، سر و صدای زیادی پیرامون نسل بعدی فناوری‌های بی‌ سیم، معروف به 6G وجود داشته است. فناوری نوآورانه شبکه 6G  پتانسیل آن را دارد که ارتباطات بی سیم را تغییر دهد. سرعت‌های فوق ‌العاده، توانایی مدیریت بخش‌های بزرگ‌تر داده و سیگنال‌های بی ‌سیم قوی‌تر می‌تواند اتصال جهانی را به واقعیت تبدیل کنند.

این شبکه جدید قادر است ارتباط را به مناطق روستایی و دورافتاده بیاورد و نحوه انجام فعالیت های روزمره صنایع مختلف را شکل دهد. با یک شبکه پیشرفته ارائه شده توسط فناوری 6G، مراجعین و شرکت‌ها می‌توانند از هوش مصنوعی برای ساده سازی زندگی‌ و خودکارسازی امور زمان‌بر مختلف خود استفاده کنند.

با استفاده از اینترنت نسل ششم یا اینترنت 6g کار افراد از خانه راحت‌تر خواهد بود و کارفرمایان اعتماد بیشتری به این دارند که کارمندان دورکار آنها می‌توانند وظایف خود بدون نیاز به حضور فیزیکی در محل کار به خوبی انجام دهند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *